Resa till Zadar

Zadar är en lättillgänglig destination. Staden har bra infrastruktur med direkta förbindelser med de större städerna i Kroatien: Zagreb, Rijeka, Split och Dubrovnik. Zadar är en viktig knutpunkt för färjeförbindelser till många öar i den kroatiska skärgården.

Flyg till Zadar

Zadars internationella flygplats ligger drygt en mil öster om centrum. Det finns flera flyglinjer som trafikeras året runt. Under perioden april till oktober tillkommer säsongslinjer från exempelvis London, Paris, Marseille, Bryssel, Stockholm, Oslo, Düsseldorf, Köln och Stuttgart. Mitt på sommaren finns möjlighet att flyga till Zadar från ca 45 europeiska destinationer.

Flygbussar ansluter Zadars flygplats med den centrala buss- och järnvägsstationen samt gamla stan. Bussarna är rena, bekväma och de kör normalt varje timme. Taxi finns givetvis också på flygplatsen, likaså biluthyrning.

Färja eller taxibåt

Färja är ett populärt sätt att resa som turist längs den dalmatiska kusten. Rederiet Jadrolinijas färjor seglar längs kusten mellan Dubrovnik och Rijeka och stannar till vid öarna på vägen och i större kroatiska kuststäder. Jadrolinijas katamaran ansluter Zadar med Pula. Rederiet har också en färjelinje mellan Zadar och italienska Ancona på den motsatta sidan av Adriatiska havet.

Zadar, Croatian holiday 2010, photo Remus Pereni (CC BY 2.0)

Zadar, Croatian holiday 2010, photo Remus Pereni (CC BY 2.0)

Zadar är ett nav för småfärjor och taxibåtar som trafikerar norra Dalmatien. Färjor och katamaraner ansluter staden med öar som Olib, Mali Losinj, Ugljan, Dugi Otok och Premuda. De flesta taxibåtar och mindre färjor avgår från den ”nya” färjeterminalen som ligger 5 km från gamla stan.

Tåg

Zadars tågstation ligger nordost om gamla stan, intill busstationen. Det finns dagliga tåg mellan Zadar och Zagreb, men tågen är långsamma och man måste byta tåg i staden Knin. Därför tar det ungefär dubbelt så lång tid att resa till Zadar från Zagreb med tåg än vad det gör med bil eller buss. Å andra sidan bjuder tågsträckan på vackra vyer över landskapet.

Buss

Zadars bussterminal Mala Pošta ligger intill tågstationen. Bussförbindelserna omfattar städer som Zagreb, Rijeka, Pula, Sibenik, Split och Dubrovnik. Flera busslinjer passerar genom nationalparken Plitvice.

Bil/MC

Motorvägen A1 följer längs Adriatiska havets kust och passerar genom staden. Från Zadar är det heller inte långt till motorvägen mellan Zagreb och Dubrovnik.

Zadar Harbour, photo Laurent de Walick (CC BY 2.0)

Zadar Harbour, photo Laurent de Walick (CC BY 2.0)

Ta sig runt

Zadars gamla stadsdel är stängd för fordonstrafik. Det finns inga hotell i Zadars gamla stadsdel, även om några är precis utanför muren. Flera större hotell ligger i förorten Borik, vid havet ca 3 km nordväst om gamla stan. Kollektivtrafiken med moderna stadsbussar gör det smidigt att ta sig mellan Borik och centrum, likaså mellan tågstationen och centrum.