Sevärdheter

Det bästa sättet att ta dig runt i gamla stan är till fots. Zadar är en turistvänlig stad med väl markerade gator och adresser. Historiska byggnader presenteras med tydliga informationstavlor. Turistbyrån på Mihovila Klaića 1 erbjuder bland annat kartor över gamla stan.

Arkitektur

Zadar fick sin stadsstruktur i romartiden. Bland annat finns akvedukten som försåg staden med vatten delvis bevarad. Under medeltiden byggdes många kyrkor och kloster. Universitet i Zadar, grundat av Dominikanska munkar år 1396, är ett av de äldsta universiteten i Europa.

Staden är rik på gammal arkitektur trots dess turbulenta historia. Gamla stan är idag en blandning av romersk och venetiansk stadsplanering. Den återkommande uppbyggnaden efter alla krig har skapat möjligheter att smälta samman arkitektur på ett sätt som ger dagens Zadar en egen karaktär.

Kyrkor

Det finns 34 gamla kyrkor ligger på halvön, alla av dem med rik och spännande historia.

croatie_280812_257, photo Hervé (CC BY-SA 2.0)

croatie_280812_257, photo Hervé (CC BY-SA 2.0)

Sankt Donatus är den mest kända kyrkan i Zadar. Den är en av Kroatiens äldsta kyrkor och är en känd symbol för staden. Byggt i början av 800-talet på platsen av ett romerskt forum, är den cirkulära kyrkan en av de finaste bysantinska byggnaderna i Kroatien. Kyrkan är inte längre i bruk för religiösa ceremonier. Idag är Sankt Donatus ett museum och en kulturscen med ett brett utbud av musikaliska och kulturella evenemang. Utanför kyrkan står en romersk pelare som under medeltiden tjänstgjorde som skampåle där lagbrytare hölls fastkedjade för allmän förödmjukelse.

Zadar_11, photo Mario Fajt (CC BY 2.0)

Zadar_11, photo Mario Fajt (CC BY 2.0)

Sankt Anastasia är Dalmatiens största katedral. Den har anor från 800-talet och är rik på vackra målningar. Kyrkans imponerande orgel var nära att förstördes under Balkankriget. Sankt Simeon tillhör också en av de mest besökta kyrkorna i Zadar.

Museer

Arkeologiska museet har utställningar med föremål som täcker perioden från förhistorisk tid till medeltiden. Samlingarna vittnar om stadens långa och rika historia. Här kan du bland annat se glas från romartiden.

museet för antikt glas kan du lära dig ännu mera om glas. Här visas tusentals glasföremål, allt från vardagsföremål genom århundradena till riktigt värdefulla smycken, ringar och amuletter.

Havsorgel och Sun Salutation

Zadars sinnrika havsorgel, ritad av arkitekt Nikola Bašić, har en hypnotisk effekt. Orgeln fångar vågornas rörelse under hamnpromenaden och 35 rör skapar ett musikaliskt ljudlandskap. En favorit för både ortsbor och turister! Intill havsorgel ligger Monument of Sun Salutation, en annan underbar skapelse av Bašić. En 22 meter cirkulär yta i trottoaren är täckt med 300 solcellspaneler som samlar solens energi under dagen. Efter solnedgången lyser panelerna med konstnärliga effekter.

Greetings To The Sun, photo Glen Scarborough (CC BY-SA 2.0)

Greetings To The Sun, photo Glen Scarborough (CC BY-SA 2.0)

Väderprognos

Booking.com