Upplevelser

Zadar är knappast ett förstahandsval för en aktiv semester. De flesta besökare vill helst bara ta det lugnt på ett utekafé och njuta av solen. Några väljer att ta ett dopp i det vackra klara vattnet. Det finns en badplats med trampoliner, en liten park och ett kafé nära strandpromenaden. De mest populära stränderna i stadens omedelbara närhet är Kolovare och Vitrenjak. Den sistnämnda ligger nära Zadars segelklubb JK Uskok.

Utforska omgivningarna

Zadar är ett centrum för norra Dalmatien och även en utgångspunkt för många andra destinationer som är intressanta att uppleva. Med hyrbil finns möjlighet att se betydligt mer av Dalmatien. Du kan exempelvis besöka ön Vir, ön Pag med städerna Pag och Novalja.

Zara, photo Moto Itinerari (CC BY-SA 2.0)

Zara, photo Moto Itinerari (CC BY-SA 2.0)

Den medeltida staden Nin ligger en kort bilresa norr om Zadar. I denna stad kan du besöka världens minsta katedral. Söder om Zadar ligger Biograd na Moru (”den vita staden vid havet”) som varit huvudstad åt flera medeltida kroatiska kungar. Staden Biograd är också känd som en anrik turistort.

Nationalparken Paklenica ligger vid sluttningen av Velebitbergen, inte långt från Zadar. Här finns Kroatiens högsta klippa, den 712 meter höga Anića Kuk. Nationalparken är en spännande miljö för vandrare och klättrare. Du kan också besöka andra nationalparker som det hisnande landskapet i Krka nära staden Šibenik (ca 1 timme från Zadar) och Plitvicesjöarna med de fantastiska vattenfallen (ca 2 timmar).

Om du är beredd att köra längre dagsturer så finns det möjlighet att resa norrut och följa kusten i riktning mot Rijeka (ca 3 timmar), kanske till och med ta en glass i italienska Trieste (ca 4 timmar). Om du istället kör söderut så kan du se fram emot den lika att uppleva kusten ner mot Split (ca 2,5 timmar).

Sunset in Zadar, photo Klovovi (CC BY 2.0)

Sunset in Zadar, photo Klovovi (CC BY 2.0)

Zadars skärgård

Självklart ska du utforska de kringliggande öarna med nationalparken Kornati. Skärgården omfattar mer än 300 öar, även om bara en handfull är bebodda. Ugljan, Pasman och Dugi Otok tillhör de mest välbesökta. Saharun beach, som ofta finns med på topplistor över världens vackraste stränder, ligger på den norra änden av den avlånga ön Dugi Otok.

Dagliga färjor går från Zadar ut till de större öarna. Många turister gör dagsturer eller övernattar ombord på segelbåtar (det finns endast ett begränsat utbud av boende på öarna).

Väderprognos

Booking.com